The Doggy Few Tuneboek

Hier vind je ons Tuneboek: tune book is een goede start voor wie meer wil leren over de Ierse muziek. Je vindt hier tunes die je vaak hoort in Ierse huiskamers, pubs en community centers over de hele wereld. De tunes komen uit het repertoire van de Irish Folk Band Doggy Few, die ze regelmatig speelt in O’Ceallaigh’s Traditional Music Bar in Groningen.
Ik heb de tunes zo opgeschreven dat je de essentie ervan kunt zien. Ik heb alleen de basisornamentatie van de noten gebruikt, want die is voor elke muzikant en elk instrument anders. Luister naar Ierse performers om te weten hoe je ornamentatie kunt toepassen.
Ook heb ik de akkoorden bij de tunes goed uitgezocht. De Ieren gebruiken naast de gewone majeurtoonladders ook oude kerktoonladders (zoals dorisch en mixolydisch). Daarom zijn de akkoorden soms niet zo makkelijk te begrijpen. Maar je zult zien dat er vaak standaard schema’s zijn, die je met drie of twee akkoorden kunt spelen en uitbreiden.
Irish Folk Music is folk, geen klassiek. Folk ‘ontstaat’. Klassiek wordt precies genoteerd, zodat je het speelt zoals de componist het wilde. In de folk worden er ook tunes ‘geschreven’, maar je mag ze spelen zoals je wilt. Zo ontstaan er veel versies van één tune. Dat komt ook omdat tunes meestal op het gehoor worden geleerd en doorgegeven. Je geheugen maakt dus ook variaties…
Dus: niets in dit boek is verplicht of standaard. Het is gebaseerd op mijn eigen smaak en ervaring met de Ierse folk (veel sessies en opnames). Doe gerust iets anders dan ik heb opgeschreven. Maar houd je wel aan de toonsoorten. Het is niet erg als mensen ornamentaties toevoegen waar ze willen (dat houd je toch niet tegen), maar het is wel fijn als iedereen in dezelfde toonsoort speelt… ;-)

Veel speelplezier!

Erik

vul hier je email adres in!